Cabernet Sauvignon nie ma sobie równych pod względem światowej konsumpcji czerwonych win. Wyjątkowość doświadczenia jego degustacji wynika między innymi z wysokiej koncentracji tanin – związków obecnych w najtwardszych częściach kiści winogron oraz drewnianych beczek, w których się je przechowuje. Taniny odpowiadają za głęboki kolor czerwonego wina, a także za charakterystyczny „aksamit” – uczucie szorstkości na języku i podniebieniu występujące tuż po degustacji. Dodajmy do tego wyrazisty, złożony aromat z wyczuwalnymi nutami śliwki, maliny, czekolady i liści wanilii: przed nami wino, któremu nie sposób się oprzeć.

Na przestrzeni lat Cabernet Sauvignon stał się jednym z najbardziej znanych i najczęściej wybieranych win na świecie, a jego wytwarzanie zajmuje 5% światowej produkcji wina. Być może i Ty należysz do szerokiego grona jego miłośników, a może rozsmakowałeś się w nim dopiero niedawno? Niezależnie od reprezentowanej przez Ciebie opcji – przyda Ci się wiedza na temat łączenia Cabernet Sauvignon z jedzeniem.
To duet, który sprawdza się zawsze: sekretem udanej kombinacji jest tu wysoka zawartość tłuszczu w mięsie, łagodzącego uczucie ściągnięcia w ustach po wypiciu wina. Cabernet Sauvignon pasuje szczególnie dobrze do pieczonych i grillowanych mięs o wyrazistym aromacie – takich, jak wołowina lub jagnięcina; mile widziane będzie tu doprawienie potrawy hojną szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Cabernet Sauvignon świetnie smakuje także w towarzystwie potraw takich, jak wątróbkowe pâté, klopsiki mięsne czy pieczeń z kaczki podana z ziemniaczanym puree i sałatkami.
Jeśli lubisz spędzać czas przy dobrych przekąskach i szukasz alternatyw dla posiłków na bazie mięsa, butelka dobrego Cabernet Sauvignon – np. Cono Sur Bicicleta – podana z klasyczną deską serów i orzechów zadowoli każde podniebienie. Wybór konkretnych produktów zależy od Twojej inwencji i upodobań; podpowiemy jedynie, że w kompozycji towarzyszącej Cabernetowi warto umieścić twarde, dojrzałe sery o wysokiej zawartości tłuszczu: gouda, cheddar, parmezan.

Pójdźmy jeszcze dalej: wytrawne wino i słodycze nie należą do najbardziej oczywistych połączeń, lecz gorzkie czekolady o wysokiej zawartości kakao tworzą z Cabernet Sauvignon zaskakująco harmonijne połączenie. Wspomniane wyżej orzechy – włoskie, arachidowe, migdały – to kolejne produkty bogate w tłuszcz, które świetnie komponują się z bohaterem naszego tekstu; można podać je do aperitifu lub jako samodzielną przekąskę.
W ofercie Cono Sur Cabernet Sauvignon występuje w kilku seriach, a każda z nich ma swój niepowtarzalny charakter i niesie ze sobą odmienne wrażenia smakowo-aromatyczne. Wypróbuj różne ich kombinacje z proponowanymi przez nas produktami i znajdź swoje ulubione połączenie!