Nazwa „aperitif” (fr. apéritif, wł. aperitivo) pochodzi od łacińskiego czasownika aperire, czyli „otwierać”. Etymologia wyrazu zdradza właściwie wszystko na temat funkcji aperitifu. Niewielka porcja alkoholu podana przed pierwszym daniem podczas uroczystego posiłku – świątecznego obiadu, okolicznościowej kolacji, bankietu – symbolicznie otwiera biesiadę, podkreśla wyjątkowy charakter spotkania, oczyszcza kubki smakowe i delikatnie pobudza apetyt.
Choć w języku polskim utrwaliła się francuska forma nazwy, tradycja picia aperitifu pochodzi z Włoch, a konkretnie z Piemontu. W XIX wieku zapoczątkował ją król Wiktor Emanuel II, który lubił rozpoczynać wieczorny posiłek kilkoma łykami wermutu. Zwyczaj rozprzestrzenił się na całym Półwyspie Apenińskim, a później w innych krajach. Dziś aperitif pija się na całym świecie – rozmowy przy odrobinie czegoś mocniejszego wprawiają w dobry nastrój wszystkich uczestników spotkania i umilają oczekiwanie do momentu pojawienia się na stole pierwszego dania.
Wybór alkoholu na aperitif jest kwestią otwartą: niektóre kraje mają w tym obszarze własne tradycje, a decydującym czynnikiem zawsze jest gust spożywających go osób. Na początek posiłku najczęściej podaje się trunki i koktajle o wyraźnej kwasowości lub lekkiej goryczce – negroni, kir royale, aperol spritz, martini tonic, ouzo lub pastis.
Równie dużą popularnością cieszy się wytrawne i półwytrawne wino: w ofercie Cono Sur znajduje się wiele gatunków, które świetnie spawdzą się w funkcji aperitifu. Na rozpoczęcie spotkania warto wybrać wino lekkie, świeże, o dobrze wyczuwalnej kwasowości – takie, jak Bicicleta Riesling, Bicicleta Gewurztraminer, Reserva Especial Sauvignon Blanc.
Wino należy rozlać do kieliszków bezpośrednio przed podaniem, by zachować jego niską temperaturę i uniknąć skraplania wilgoci na ściankach naczyń. Gości podejmujemy aperitifem od razu po zajęciu miejsc; trunek można podać samodzielnie lub w towarzystwie drobnych przekąsek – orzechów, oliwek, paluszków grissini. Aperitif stwarza też dogodną okazję do wzniesienia pierwszego okolicznościowego toastu: my już teraz życzymy Wam – na zdrowie!