Na mocy art. 8 ustawy nr 464 z 1995 r. chilijscy producenci wina są zobowiązani do umieszczania na etykietach swoich produktów następujących oznaczeń:
W przeciwieństwie do innych krajów chilijskie prawodawstwo nie określa czasu, w jakim wino danej klasy musi leżakować w beczce. Mimo to podane rozróżnienia stanowią cenną wskazówkę na temat jakości i aromatyki wina - zarówno odmian białych, jak i czerwonych.
Przed otwarciem kilkuletniego lub starszego wina warto zwrócić uwagę na szyjkę butelki: długi korek oznacza, że wino dobrze znosi upływ czasu i nadaje się do starzenia, dlatego możemy spodziewać się po nim przyjemnych doznań aromatycznych. Jeśli szukamy czegoś lżejszego, o wyrazistych owocowych aromatach, dobrym wyborem będzie wino młode - z bieżącego lub poprzedniego rocznika. Znając rok produkcji wina, możemy także sprawdzić warunki klimatyczne w okresie dojrzewania gron, z których je wykonano: czynniki takie, jak susze lub nieoczekiwane przymrozki wpływają negatywnie na jakość owoców, a co za tym idzie - końcowego produktu.
Zawsze pewnym gwarantem doskonałej jakości wina z Chile jest marka Cono Sur. Blisko 30-letnie doświadczenie i ogromna pasja zespołu sprawiają, że każdy kolejny rocznik win jest coraz lepszy, a zawartość butelek znakomicie oddaje ducha Nowego Świata.