Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
31 lipiec 2021

Żywność ekologiczna - czym kierować się przy jej wyborze?

Jak czytać etykiety produktów spożywczych i wybrać spośród nich te, które spełniają kryteria żywności ekologicznej? Natalia z bloga Natunaturally przygotowała dla Was kompleksowy poradnik!


Oznaczenia, certyfikaty, slogany reklamowe...

Coraz częściej produkty kuszą z półek ekologicznymi hasłami, zachęcają zielenią opakowań, sugerując ekologiczne i odpowiedzialne podejście do produkcji. Gdziekolwiek spojrzymy, tam dostrzec można zwroty: produkt ekologiczny, organiczny, bio. W gęstwinie pojęć łatwo jest się pogubić. Coraz trudniej również przychodzi zorientowanie się w gąszczu nieznanych oznakowań i symboli.

Co oznaczają certyfikaty i czy są godne zaufania? Które z nich to te najbardziej wartościowe? Na które warto zwracać baczną uwagę? Które określenia mają istotne znaczenie, a które wnoszą niewiele informacji? Rozwiewamy wątpliwości!

Zacznijmy od podstaw. Czym jest żywność ekologiczna?

Określenie żywność ekologiczna, stosowane wymiennie z żywnością organiczną lub żywnością bio, oznacza produkty spożywcze wytwarzane w procesie rolnictwa ekologicznego, czyli w sposób zrównoważony, nienaruszający nadmiernie równowagi ekosystemów, z poszanowaniem środowiska naturalnego i dobrym traktowaniem zwierząt.

Co ważne z punktu widzenia konsumentów, w rolnictwie ekologicznym nie stosuje się szkodliwych środków, takich jak nawozy sztuczne, pestycydy, hormony, konserwanty i sztuczne barwniki. Ekologiczna produkcja żywności zapewnia odpowiednią ochronę zdrowia konsumentów oraz ochronę środowiska. To ostatnie oznacza przede wszystkim, że naturalne ekosystemy nie są zaburzane czy eksploatowane z zastosowaniem gospodarki rabunkowej.




Po czym poznać, że sięgamy po ekologiczną żywność?

Producenci i przetwórcy żywności ekologicznej zobowiązani są do oznaczania produktów wprowadzanych na rynek za pomocą logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, numerem jednostki certyfikującej oraz określenia pochodzenia wszystkich surowców stosowanych do wytworzenia danego produktu.

Podstawowe informacje obowiązujące na wszystkich produktach spożywczych pochodzących z upraw ekologicznych to:

  • nazwa produktu,
  • nazwa i adres producenta,
  • data produkcji,
  • okres przydatności do spożycia,
  • miejsce pochodzenia surowców, których użyto do produkcji danego wyrobu.

Producent zobowiązany jest do oznaczenia gwiazdką lub zwrotem bio/eko wszystkich składników pochodzących z zasobów rolnictwa ekologicznego. Kolejnym wymogiem obowiązującym przy wprowadzaniu produktów ekologicznych do obrotu rynkowego jest zamieszczenie na etykiecie produktu numeru jednostki certyfikacyjnej, nadawanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz unijnego „zielonego listka”, czyli logo oznaczającego rolnictwo ekologiczne.




Na co należy zwrócić uwagę w zakresie nazewnictwa żywności ekologicznej?

W języku potocznym często nie zwracamy uwagi na zwroty, których używamy do określania tak zwanej zdrowej żywności. Określenia zdrowa żywność, slow food czy żywność naturalna często stosowane są zamiennie z określeniem żywność ekologiczna, organiczna, bio. Bardzo ważne jest jednak odróżnienie tych dwóch grup pojęć.

Pierwsza z nich (zdrowa żywność, slow food, żywność naturalna) jest właściwie dowolnie stosowana i nie wymaga spełnienia sformalizowanych norm.

Natomiast w przypadku pojęć żywność ekologiczna, organiczna, żywność bio sytuacja wygląda zgoła odmiennie. Wszystkie te pojęcia odnoszą się do żywności objętej ścisłymi procedurami certyfikowania, podlegającej procedurom urzędowym oraz restrykcyjnej kontroli. W związku z tym określenia te można stosować zamiennie, gdyż są równoważne.

Renomowane certyfikaty, czyli jakie?

Najważniejszym europejskim oznaczeniem, uznawanym na terenie całej Unii Europejskiej, jest powszechnie spotykane logo z zielonym listkiem, którym oznacza się żywność pochodzącą z produkcji ekologicznej. To najprostszy sposób, aby żywność ekologiczną odnaleźć na półce sklepowej bez zagłębiania się w tajniki produkcji ekologicznej.

Tzw. Euroliść jest oficjalnym znakiem nadawanym przez Komisję Europejską produktom ekologicznym, które zostały wyprodukowane w jednym z państw członkowskich Unii Europejskiej. Znak ten znajdziemy na wszystkich paczkowanych produktach ekologicznych wyprodukowanych w UE. Euroliść przyznawany jest czasowo, na okres zaledwie jednego roku. Produkty ekologiczne wymagają corocznej kontroli przed ponownym przyznaniem tego oznaczenia. W przeciwieństwie do mniej wiarygodnych znaków, nie można go kupić.




Oprócz europejskiego Euroliścia w Polsce najważniejszym i najbardziej rozpoznawalnym znakiem przyznawanym żywności ekologicznej jest oznaczenie Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi Ekoland. Aby uzyskać ten certyfikat, producent zobowiązany jest do spełnienia szeregu wymogów. Powinien m.in. zachować zasady bioróżnorodności, nie wypalać traw, planować wypas zwierząt w sposób niezagrażający cennym gatunkom roślinnym oraz ptactwu łąkowemu, chronić wodę i glebę, a nawet nie produkować żywności modyfikowanej genetycznie (GMO).

Kolejnym szeroko rozpoznawalnym oznaczeniem przyznawanym produktom spełniającym najwyższe normy ochrony środowiska jest Ecolabel. Oznaczenie wprowadzone przez Komisję Europejską informuje o tym, że produkty są przyjazne środowisku naturalnemu.

Znak MSC Marine Stewardship Council znajdziemy z kolei na produktach rybnych i owocach morza. Informuje on o tym, że produkty morskie pochodzą ze zrównoważonych połowów.




Warto również zwracać uwagę na oznaczenie Fairtrade. Znak ten przyznawany jest producentom dbającym nie tylko o ekologię, ale również o dobro pracowników i etyczne warunki pracy. Symbol ten gwarantuje, że podczas produkcji przestrzegane są normy Międzynarodowej Organizacji Pracy i godziwe warunki płacy oraz spełnione zostały normy ekologiczne. Znak ten znajdziemy najczęściej na produktach z importu – kawie, herbacie, kakao, bananach.

Uzbrojeni w podstawową wiedzę, zdajmy się na zdrowy rozsądek.

Gdy już wiemy, na które oznaczenia i sformułowania warto zwracać uwagę, kierujmy się zdrowym rozsądkiem. Najlepszym gwarantem zakupu żywności ekologicznej jest znajomość i zaufanie do źródła pochodzenia tejże żywności. Nie każdy producent ubiega się o certyfikaty, a jednak żywność może spełniać normy żywności ekologicznej.

Jak je rozpoznać? Przyglądajmy się lokalnym producentom, zadawajmy pytania o pochodzenie produktów w pobliskim warzywniaku. Stawiajmy na lokalność. Najlepszym, najprostszym i najbardziej oczywistym wyborem jest zawsze produkt wytworzony lokalnie, wymagający jak najmniej zabiegów transportowych, o najniższym śladzie węglowym, o krótkiej drodze „od pola do stołu”.

Ten niewielki wysiłek warto podjąć nie tylko ze względu na oczywiste dobro środowiska naturalnego, ale również dla własnego zdrowia i poczucia, że negatywny wpływ na środowisko jest maksymalnie ograniczony dzięki naszym najprostszym, codziennym wyborom.

Autorka: Natalia Opalska, Natunaturally.com

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.