Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
17 luty 2022

Tekstura i ciężar, czyli jak mówić o czerwonym winie?

Jak opowiadać o czerwonym winie, by w pełni oddać wrażenia towarzyszące jego degustacji? Czym jest tekstura, a czym ciężar wina? Zapraszamy do lektury!

Tekstura i ciężar wina w słowniku sommeliera

Czerwone wino ma wiele odmian, a każda z nich wyróżnia się unikalnym zestawem cech. Wymieniając je opisujemy m.in. teksturę wina , czyli wrażenia składające się na fizyczne odczuwanie wina na podniebieniu. Są wśród nich np. uczucie ściągnięcia i szorstkości, oleistość, kremowość, gładkość czy wodnistość. Czynniki, które wpływają na te wrażenia, to m.in. poziom zawartości alkoholu, tanin, przeciwutleniaczy czy rodzaj beczek, w których dojrzewał trunek.




Ważnym terminem w tym kontekście jest także ciężar wina, czyli jego konsystencja, gęstość, pełność warunkowane zawartością alkoholu, cukrów, gliceryny, kwasów i innych czynników.

Biorąc pod uwagę powyższe kryteria, możemy wyprowadzić orientacyjny podział czerwonych win na następujące kategorie:

Czerwone wino lekkie (light-bodied)

Wina z tej grupy mają niską zawartość tanin i alkoholu, co przekłada się na świeży, zbalansowany aromat. Doskonałym przykładem jest tu Cono Sur Pinot Noir – lekkie, a zarazem eleganckie, o rubinowoczerwonym kolorze i dobrze wyczuwalnych nutach czerwonych owoców oraz kwiatów. Wina tego typu dobrze komponują się z owocami morza, białym mięsem i półmiękkimi serami. Optymalna dla nich temperatura serwowania to ok. 14° C.

Czerwone wino o średnim ciężarze (medium-bodied)

Do grupy tej należą m.in. Carmenere, Malbec czy Merlot. Charakterystyczna dla nich zawartość alkoholu w granicach 13-14,5° nadaje im świeżość i gładkość przy jednoczesnej bogatszej teksturze w porównaniu z winami lekkimi. Wina tego typu tworzą harmonijne połączenia z daniami kuchni śródziemnomorskiej, np. pizzą, makaronami, sałatką grecką czy długodojrzewającymi wędlinami.




Czerwone wino pełne (full-bodied)

Często można rozpoznać je już po głębokiej, ciemnej barwie; na podniebieniu gęste, treściwe, długie, w nosie – pełne aromatów fioletowych i czerwonych owoców oraz przypraw, kawy czy tytoniu. Właśnie takim winem jest Cabernet Sauvignon Cono Sur: jego bogata struktura i elegancki finisz wywierają podczas degustacji ogromne wrażenie.

Wina tego typu podaje się do dań o niskiej zawartości tłuszczu i bogatych w białko, np. do chudszych części wołowiny lub dziczyzny. Równie dobrze sprawdzają się w tej roli grillowane mięsa, pieczenie, gulasze i inne potrawy o intensywnym aromacie, którego nie przytłumi równie intensywne wino.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.