Czerwone wino ma wiele odmian, a każda z nich wyróżnia się unikalnym zestawem cech. Wymieniając je opisujemy m.in. teksturę wina , czyli wrażenia składające się na fizyczne odczuwanie wina na podniebieniu. Są wśród nich np. uczucie ściągnięcia i szorstkości, oleistość, kremowość, gładkość czy wodnistość. Czynniki, które wpływają na te wrażenia, to m.in. poziom zawartości alkoholu, tanin, przeciwutleniaczy czy rodzaj beczek, w których dojrzewał trunek.

Ważnym terminem w tym kontekście jest także ciężar wina, czyli jego konsystencja, gęstość, pełność warunkowane zawartością alkoholu, cukrów, gliceryny, kwasów i innych czynników.
Biorąc pod uwagę powyższe kryteria, możemy wyprowadzić orientacyjny podział czerwonych win na następujące kategorie:
Wina z tej grupy mają niską zawartość tanin i alkoholu, co przekłada się na świeży, zbalansowany aromat. Doskonałym przykładem jest tu Cono Sur Pinot Noir – lekkie, a zarazem eleganckie, o rubinowoczerwonym kolorze i dobrze wyczuwalnych nutach czerwonych owoców oraz kwiatów. Wina tego typu dobrze komponują się z owocami morza, białym mięsem i półmiękkimi serami. Optymalna dla nich temperatura serwowania to ok. 14° C.
Do grupy tej należą m.in. Carmenere, Malbec czy Merlot. Charakterystyczna dla nich zawartość alkoholu w granicach 13-14,5° nadaje im świeżość i gładkość przy jednoczesnej bogatszej teksturze w porównaniu z winami lekkimi. Wina tego typu tworzą harmonijne połączenia z daniami kuchni śródziemnomorskiej, np. pizzą, makaronami, sałatką grecką czy długodojrzewającymi wędlinami.

Często można rozpoznać je już po głębokiej, ciemnej barwie; na podniebieniu gęste, treściwe, długie, w nosie – pełne aromatów fioletowych i czerwonych owoców oraz przypraw, kawy czy tytoniu. Właśnie takim winem jest Cabernet Sauvignon Cono Sur: jego bogata struktura i elegancki finisz wywierają podczas degustacji ogromne wrażenie.
Wina tego typu podaje się do dań o niskiej zawartości tłuszczu i bogatych w białko, np. do chudszych części wołowiny lub dziczyzny. Równie dobrze sprawdzają się w tej roli grillowane mięsa, pieczenie, gulasze i inne potrawy o intensywnym aromacie, którego nie przytłumi równie intensywne wino.