Wina z Chile cieszą się z roku na rok coraz większym zainteresowaniem i uznaniem konsumentów – w pełni zasłużenie, bo ich jakość, wyrazisty charakter i różnorodność pozostawiają po sobie niezapomniane wrażenia. Południowoamerykański kraj jest obecnie czwartym największym eksporterem wina na świecie, a wśród uprawianych szczepów znajdują się najpopularniejsze odmiany, w tym m.in. Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon i Pinot Noir.
Z tego względu w sklepach możemy łatwo znaleźć wiele chilijskich win – od podstawowych, budżetowych propozycji po produkty z segmentu premium. Jak wybrać wśród nich coś dla siebie, nie posiadając eksperckiej wiedzy? Nasze wskazówki z pewnością Ci w tym pomogą. Zacznij od odpowiedzi na 2 pytania:
Aby wydobyć pełnię potencjału wybranego wina, warto osadzić jego degustację w harmonijnym kontekście. Przykładowo – wino musujące nigdzie nie będzie smakować tak, jak podczas celebracji ważnych momentów; rosé to trunek typowo wakacyjny, a chilijskie czerwone wino dodaje pikanterii romantycznym randkom.
Udanej degustacji wina sprzyja także znajomość podstawowych reguł wine pairingu. Weźmy Cabernet Sauvignon, najpopularniejsze czerwone wino na świecie: odmiana doskonale komponuje się z grillowanym i pieczonym mięsem – jej struktura i aromaty znakomicie kontrastują wysoką zawartość tłuszczu, słoność i dymny posmak potrawy.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat wine pairingu? Na naszym blogu znajdziesz wiele wskazówek i inspiracji:
Apelacja, czyli obszar, na którym uprawia się grona określonej odmiany, nie zawsze jest wyznacznikiem najlepszego chilijskiego wina, ale stanowi bardzo przydatną wskazówkę: jej oznaczenie na etykiecie potwierdza fakt, że 75% owoców użytych do produkcji danego wina pochodzi z winnic na terenie jednej, określonej doliny lub regionu. Grona użyte do wytwarzania win bez apelacji mogą pochodzić z różnych winnic, rozlokowanych w całym kraju ich produkcji. Kupując chilijskie wino z apelacją mamy więc jasną informację na temat miejsca uprawy gron; jeśli są to tereny cenione za swoje warunki klimatyczne i jakość gleby – np. dolina San Antonio lub Dolina Colchagua – możemy spodziewać się po nim znakomitego smaku i aromatu.